Jorg Kuijl

Art director
Mijn specialiteit is het vertalen van (merk)strategie naar een sterke visuele identiteit. Dat kan in de vorm van een campagne zijn, een huisstijl of een lijn aan verpakkingen. Ik haal de meeste voldoening uit het creatieve proces om veel informatie om te zetten naar een aansprekend vormconcept dat past bij een opdrachtgever en impact heeft bij zijn of haar doelgroep.

Terugblik

Ik ben geboren in het lelijkste dorp van Nederland, Gilze-Rijen. Na de middelbare school in Tilburg verhuisde ik naar Antwerpen om te studeren aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten. Ik studeerde er af met de specialisatie grafisch design en typografie. In Zuid-Limburg koos ik voor de opleiding Product Presentatie aan de HKLS. Het vak als art-director heb ik in de praktijk geleerd bij bureau Brum design en bij Total Identity Vermeulen. Bureaus gespecialiseerd in packaging en branding.

Eigen werk

Graffiti is al 20 jaar een belangrijke inspiratiebron. Rond mijn 17e kwam ik erachter dat graffiti en streetart ook commercieel interessant was. Ik begon aan mijn eerste opdrachten en dat groeide al snel uit tot grote klussen in binnen- en buitenland. Ik exposeerde met enige regelmaat en zo werd ik weer opgepikt door merken uit de boardsport scene waar ik freelance ook voor begon te werken. Ik maakte werk voor op skate-, surf- wake- en snowboards, kleding en tassen lijnen. Als ’schrijver’ heb ik veel gereisd en heel veel mensen ontmoet waardoor je altijd nieuwe impulsen kreeg die mijn eigen werk hoe dan ook beïnvloedden. Ik zie het zelf aan mijn kleurgebruik en de liefde voor typografie.

Graffiti is al 20 jaar een belangrijke inspiratiebron.

Liefhebber van

Ik haal inspiratie uit van alles en het schiet ook alle kanten op. Als graffitischrijver heb ik natuurlijk een voorliefde voor het werk van Keith Haring, Basquiat en cartoonisten als Vaungh Bodé en Robert Crumb. De hele hiphop cultuur vind ik nog steeds geweldig. Ik kan genieten van old-skool boombap, breakdance, electro en de geur van spuitverf. Maar net zo goed draai ik Barry White en Luther Vandros helemaal grijs en kan uren staren naar werk van Jeroen Bosch, Jackson Pollock en Francis Bacon. Eigenlijk is er dus geen touw aan vast te knopen.